Nordea Invest

Ansvarlige investorer vælger med hjerte og hjerne

Det handler ikke kun om god grøn samvittighed, når investorer vælger ansvarlige porteføljer. Det er også i grønne teknologier, klimavenlige løsninger og socialt bevidste virksomheder, at fremtidens vækst og sunde afkast skal findes, vurderer fremtidsforsker og investeringsdirektør.

Der skal findes nye løsninger og grønne teknologier for at løse de udfordringer, klodens klima står over for. Det giver et stort vækstpotentiale, og derfor er ansvarlige investeringer ikke kun godt for miljøet, men også for investorerne.
Artiklen er leveret af

Da Anders Schelde begyndte sin karriere i finansbranchen for 25 år siden, var klimaet ikke noget, man talte om.

”Det begyndte først for 10-15 år siden, og dengang var det nok med en vis skepsis. I dag er miljø, sociale forhold og etisk selskabsledelse væsentlige faktorer, som alle vores porteføljeforvaltere kigger på, når de skal vurdere en given aktie,” fortæller Anders Schelde, der som investeringsdirektør i Nordea Liv & Pension forvalter pensionsinvesteringer for 330.000 danskere.

”Langt de fleste pensionsopsparere er tilknyttet deres pensionsselskab via deres arbejdsgiver, og de kan dermed ikke selv vælge selskabet til eller fra. Det lægger et endnu større ansvar på os, fordi vi er nødt til at agere for dem på en måde, som vi er sikre på, de kan stå inde for – både i forhold til de virksomheder, vi investerer i, og det afkast de får på deres pension. Samtidig er der en klart stigende erkendelse af, at veldrevne virksomheder med en klar langsigtet strategi ofte klarer sig godt i forhold til miljø og sociale forhold – og at dette i sig selv er med til at forklare deres succes.”

Nye grønne løsninger afhænger af kapital

Mette Sillesen er fremtidsforsker hos Future Navigator og forudser, at klimaet vil være på toppen af den globale dagsorden de næste mange år.

Globale megaudfordringer kalder på globale megaløsninger, og finder man dem, følger pengene med, mener Mette Sillesen fra Futurenavigator.
”Kloden er i krise, men heldigvis er vi efterhånden også så teknologisk udviklede, at vi kan handle og finde løsninger på de problemer, vi står overfor. Der er et enormt behov for at opdyrke og udvikle nye forretningsområder – og derfor er der også behov for at investere i nye, grønne løsninger. Forandringerne er afhængige af kapital, og den sidder investorerne på,” fastslår hun.

Samtidig ser hun gode forretningsmuligheder i fremtidens klimaløsninger.

”Globale megaudfordringer kalder på globale megaløsninger, og finder man en af dem, følger efterspørgslen og muligheden for vækst og indtjening med.”

Succes til de ansvarlige

For Mette Sillesen er der ingen tvivl om, at fremtidens succesfulde virksomheder er dem, der tager ansvar og engagerer sig.

”Som forbrugere bliver vi mere og mere oplyste og bevidste. Nu er det normen at tage stilling til sit forbrug, og de uengagerede er kommet i mindretal. Derfor er det også få virksomheder, der ikke engagerer sig socialt eller miljømæssigt,” siger Mette Sillesen og pointerer, at kravet kommer fra flere sider.

”Det er svært at være virksomhed, hvis du lukker øjnene for omverdenen og dens problemer. Flere medarbejdere søger mening i arbejdslivet, og for forbrugere og medier er du kun interessant, hvis du tager ansvar.”

Verden er ikke sort/hvid

Hos Nordea vurderer man, at fremtidens vækst vil blive drevet frem af virksomheder, som agerer ansvarligt i bred forstand. Inden for det grønne område skyldes det blandt andet de klimapolitiske tiltag, der bliver gjort på verdensplan. Sidste år indgik USA og Kina eksempelvis en aftale om at reducere deres CO2-udslip markant, og det vil ramme kulindustrien de kommende år.

Som investeringsdirektør i Nordea Liv & Pension har Anders Schelde ansvar for 330.000 danskeres pensionsopsparing. Han er ikke i tvivl om, at ansvarlige investeringer lønner sig – også økonomisk.
Derfor gav det god mening både for miljøet og investorerne, at Nordea udelukkede og frasolgte kulmineselskaber fra sine porteføljer, mener Anders Schelde.

”Det er klart, at virksomheder, der ikke kan efterleve vores ansvarlighedskrav eller ikke viser vilje eller evne til at gøre det, ender ultimativt på vores ”sortliste”. Men verden er ikke sort/hvid, og der findes en lang række virksomheder i gråzonen,” siger investeringsdirektøren, som fx snart rejser til Palæstina for at mødes med menneskerettighedsgrupper og besøge en af de virksomheder, der er blevet kritiseret.

”Det, der især er vigtigt for os, er, at virksomheder i gråzonen arbejder hårdt på at forbedre sig. Det kan vi skubbe på som ejere. Hvis vi bare sælger vores aktier, bliver vi irrelevante for virksomheden og kan ikke rykke noget. Vi tror på positive forandringer gennem aktivt ejerskab,” fastslår han.

Og strategien lader til at virke. I hvert fald blev Nordea i 2014 og 2015 kåret af det internationale magasin Capital Finance International (CFI) som Europas bedste til at prioritere og håndhæve miljø, sociale forhold og selskabsetik i sine investeringsmodeller.

Læs også:

Nyt investeringsunivers åbner sig i Kina

Hvad kan vi forvente os af 2016 som investeringsår?

Bæredygtige transportmidler træder på speederen

Se videoen "Udviklingen på klimaområdet accelererer"

Følg
Jyllands-Posten
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Få større værdi af din investering med sector bets

Som investor er det vigtigt at vide, hvad sector bets er. Det er nemlig et investeringsmæssigt begreb, som kan sikre dig optimalt afkast, uanset hvordan verdensøkonomien ser ud.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Danske aktier er blandt verdens mest ansvarlige

I en ny kortlægning af aktieselskabers etik og ansvarlighed ligger danske virksomheder helt i top. Men det kan også give god mening at investere i lande, der ligger længere nede ad listen, hvis man vil gøre verden mere ansvarlig og bæredygtig.
Annoncørbetalt indhold Nordea Invest

Mød fru Miljøbevidst og hr. Klimasynder

En ny nordisk undersøgelse kortlægger, hvilke danskere der lever miljøvenligt, og hvem der tænker mindst på klimaet.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her