*

Familien lilla

Uden for kategori 16.12.2012 kl. 03:00

Der pågår for tiden en debat om, hvorvidt socialisterne i rød blok eller de blå liberale har vundet kampen om ideerne.

Faktum er, at VK-regeringen førte ræverød politik på stort set alle parametre.

For et par uger siden konstaterede de tidligere VK-ministre Bertel Haarder, Per Stig Møller, Claus Hjort Frederiksen og Brian Mikkelsen triumferende i , at »de røde danser til vores musik«. »Vore ideer har sejret,« udtalte Claus Hjort Frederiksen. »Det er meget mærkeligt at være vidne til, at de politiske modstandere fører vores politik i regering,« supplerede Per Stig Møller.

De borgerlig-liberale ideer har måske vundet i debatspalterne. Debatten blandt konservative og liberale tænkere syder og bobler, ungdommen foretrækker de borgerlige partier, og mange nye skarpe borgerlige debattører har indtaget aviser og blogs. Det er i dag de borgerlige, der sidder på samfundskritikken og oprøret, mens socialister i forskellige afskygninger indtager rollen som forsvarere af det bestående.

Men de borgerlige ideer har ikke vundet realpolitisk. Socialdemokraternes Mogens Jensens analyse er således mere præcis end de forhenværende ministres, når han i skriver: »Når en tsunami af vrede unge liberalister vælter ud over debatsiderne, er det en reaktion på en manglende ørenlyd for de liberale ideer i toppen af VK de seneste 10 år.«

 

Faktum er, at VK regeringen førte ræverød politik på stort set alle parametre. Der blev indført knap 300 nye skatter og afgifter under det såkaldte skattestop, de offentlige udgifter voksede fra 728 mia. kr. i 2001 til 1.002 mia. kr. i 2010 og den offentlige sektors størrelse satte Danmarksrekord, da den i 2010 udgjorde knap 60 pct. af bnp. De borgerlige politikere svigtede deres idealer i 00’erne. Den røde regering svigter sine i disse år.

Hvis Christiansborg er kamppladsen, er der ingen sejrsherrer. Kun tabere. Og i medierne slås taberne nu om, hvem der har svigtet egne idealer mindst. Rødt og blåt er opløst i realpolitikkens flammehav, og ud af asken har vi fået en stor konsensusdreven rødlilla blok, der rummer alle partierne på Christiansborg, måske med undtagelse af et par vildfarne kommunister, der stadig sover med en ladt pistol under hovedpuden i tårevædet forhåbning om, at revolutionen snart banker på døren.

Danmark har verdens største offentlige sektor, og der er ikke nogen på Christiansborg, der sådan for alvor vil gøre noget ved det. De ophidsede debatter over finanslovene vedrører sjældent mere end små promiller af statsbudgettet. Selv store indgreb i borgernes grundlæggende rettigheder, som det er set i blandt andet terrorlovgivningen, indføres med store brede flertal.

Med den slags konsensus på Christiansborg, kan det ikke overraske, at der på markedet for idéer er gode vilkår for dem, der taler parnasset imod. Højere skatter og mere regulering er blevet status quo. Der er intet progressivt eller nyt i at råbe på mere af det samme. Men det udfordrer måske selvforståelsen hos nogle af de lilla intellektuelle, der føler sig overhalet i debatspalterne.

I hvert fald bliver debatten i nogle kredse mere og mere skinger. På Facebook er der eksempelvis en tilbagevendende debat hos en kreds af forfattere, feminister og universitetsfolk, hvor analysen lyder, at der simpelthen er ”kortere afstand mellem empatiforstyrrelserne” i blå blok. Der er altså noget galt oppe i hovedet på de mennesker, der mener noget andet end det, man er blevet enige om er det rigtige i lilla stue.

Hvis den slags argumenter på nogen måde er repræsentative for centrum-venstre, forstår man godt, at det for tiden er de blå, der sidder på meget af meningsdannelsen. Uden for Christiansborgs lilla gange, forstås.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Seneste Uden for kategori
Mest Læste
 1. 1
  Menneskesmuglere spreder frygt i franske flygtningelejre
  I flytningelejren i Teteghem uden for Dunkirk sidder smuglerne tungt på magten, og de bliver stadigt mere ...
 1. 2
  »Det er helt galt! Der er en mand fra Falster, der vil vinde guld ved OL«
  Han er bryder, men kan lide den voldelig kampsport MMA. Han tog et opgør mod uprofessionalisme og en ølkultur. ...
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
Premium nyhedsbreve
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her