*

På med kalotten

På tværs 15.12.2012 kl. 03:00

Frankrig har i mange år døjet med, at muslimske unge med indvandrerbaggrund har chikaneret, begået hærværk og sågar smidt brandbomber mod jøder.

Ingtegrationsborgmester Anna Mee Allerslev ved også, hvor chikanen kommer fra: Nørrebro.

Omkring 2003, hvor det så ud til at stå særligt slemt til i Frankrig, satte EU’s Center for Observation af Racisme og Fremmedhad sig for undersøge antisemitisme i Europa. Men da rapportens resultater lå klar, ville man pludseligt ikke offentliggøre rapporten alligevel. Det gjorde det jødiske samfund i Frankrig heldigvis trods det feje EU-center, og den viste, at gerningsmændene bag antisemitismen – i bl.a. de tre største EU-lande – udgøres af unge muslimer og højreekstremister. Sådan var kendsgerningerne.

Siden har der været megen debat i Frankrig om muslimers antisemitisme, og den politiske bevågenhed har efter sigende, sammen med konkret hjælp til jøderne fra myndighederne, fået antallet af hadforbrydelser mod jøder til at falde. Frankrig holdt op med at behandle muslimer som Europas børn – børn, der let bliver stødt. Børn, vi forventer ikke helt kan ”gøre for det”, fordi de kommer fra en særlig kultur. Børn, der må rummes, forstås og beskyttes. Men andre steder i Europa er man ikke kommet så langt endnu.

 

Norge er ét eksempel. Sverige er et andet. Hvis De læser svenske aviser, vil De måske tabe både øjne, næse og mund, når De bemærker, hvor mange politisk korrekte omskrivninger man kan lave, hvor der blot kunne stå ”nogle muslimer”. Men mens svenske politikere er flydende i politisk korrekthed – i en grad, så de formår at sige utroligt mange ord uden at sige noget som helst – er der angreb på jøder i Malmø, og det ”ikke stuerene” parti, Sverigedemokraterne, står til fremgang.

I Danmark er vi kommet længere, vil jeg mene. De fleste – hvis vi lige ser bort fra det kulturradikale segmentet – vil ikke være med til at særbehandle muslimer. Tilbage står dog Københavns Kommune.

Jyllands-Posten kunne igen onsdag berette, at københavnske jøder ikke kan forvente at gå i fred. De opfordres til at skjule symboler, der signalerer ”jøde”. Men det er ingen nyhed, for Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev, er bekendt med, at jøder chikaneres og overfaldes.

Hun ved også, hvor chikanen kommer fra: Nørrebro. Hendes forvaltning opfordrede nemlig så sent som i september jøder i København til ikke at medbringe det israelske flag til begivenheden ”Smag på verden” - en begivenhed, som har til formål at fejre mangfoldigheden(!) i København.

Men enten har vi et princip om, at mennesker har ret til at bære, hvad de ønsker, uden andre dermed har lov til at chikanere dem, eller også har vi ikke. Allerslevs administration ville aldrig sige til den muslimske del af den danske befolkning, at det ville være bedst, hvis de lod burkaen ligge og fjernede skægget, hvis den tog til Østerbro for eksempel.

Som i Frankrig må myndighederne stå den krænkede bi uanset religiøsitet, etnicitet eller livsstilsvalg. Den radikale borgmester kan ikke melde sig i det kritiske kor, når nogen udtaler sig negativt om burkaer, eller gå af vejen for at rumme radikale muslimer som Muhammad Tahir ul-Qadri, og samtidig stiltiende se på, at andre ikke kan bære en kalot, en stjerne eller sit flag i fred. Enten har vi et princip, eller også har vi ikke.

Anna Mee Allerslev burde derfor sige til sine jødiske medborgere: »På med kalotten, frem med davidsstjernen og op med flaget. Vi står jer bi, for i vores by, i vores samfund, ser vi ikke stiltiende til, mens mennesker chikaneres på grund af deres religion eller noget andet«. Og Allerslev, du kan nå det endnu!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Seneste På tværs

Kommentar: Nutidens morallære er en uhellig alliance mellem religiøse kræfter og et moderne bourgeoisi

En kraft større end den danske lov sanktionerer i praksis vores ytrings- og pressefrihed, vores tegn og ord.

Kommentar: Farlig radiotavshed for Carl Holst

Det, der imidlertid er interessant ved tilfældet Holst, er, at der som regel kommer minimum én rygklapper til undsætning, når en politiker står i skudlinjen. Men ikke her.

Kommentar: Målet er ikke, at alle mænd og kvinder går med Fjällräven, flade sko og strithår

Det er kvinder, der skal bane vejen for ligestilling i erhvervslivet - og det kan de tydeligvis også godt.

Kommentar: Det eneste vi kan tilbyde er symptombehandling

Hvis vi tager imod de ressourcestærke, hvem skal så forbedre situationen i migranternes hjemlande.

Kommentar: Den nye skatteminister er allerede bedre end forgængerne

Det lader til, at Karsten Lauritzen (V) gør, hvad han kan komme af sted med.

Se flere
Mest Læste
 1. 1
  Stor test: Topkarakter til ny Opel - og favorit til Årets Bil i Danmark 2016
  Glem mikrobilerne. Her er det næste store hit.
 1. 2
  Homeland er tidens farligste serie, for islamisterne er faktisk onde ...
  Homeland ville aldrig blive inviteret i Deadline, men det er immervæk på DR2, den skal ses - og det skal den.
 1. 3
  Analyse: Hvorfor har olieprisfaldet ikke kickstartet verdensøkonomien?
  Stik mod forventning har de lave oliepriser ikke været en kickstart for verdensøkonomien. Måske snarere ...
Annonce
Premium Tophistorier

Mette Frederiksen og kunsten at kravle langsomt ned fra træet

S-formanden havde brug for at ændre kursen det sidste lille stykke, inden Dagpengekommissionen er klar lige efter efterårsferien.

Portræt: Hun bærer vidnesbyrd om den sovjetiske sjæl

Det Svenske Akademi har truffet sit modigste og mest markante valg i mange år. Nobelprisen i litteratur går til hviderusseren Svetlana Aleksijevitj.

Gud, konge og cheføkonom

Danske Banks øverste talknuser, Steen Bocian, skal snart give Dansk Erhverv en skarpere profil. De seneste 10 år har han optrådt i 32.000 sammenhænge - og ja, vores fascination af cheføkonomer har forlængst taget overhånd.

Poulsen har bidt sig fast i det grønne havmølleguld

Europæiske politikere taler i stigende grad om regningen for den grønne omstilling. Det bør give Dong-topchef sved på panden.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
Premium nyhedsbreve
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her