*

Den nye it-generation?

Med andre ord... 14.12.2012 kl. 03:00

Forleden faldt jeg over en iøjnefaldende reklame for Danske Bank.

Den nye it-virkelighed betyder imidlertid, at mine forældre bliver de facto umyndiggjorte, selv om de på alle måder stadig er helt friske i pæren.

Under et stort billede af tre ældre kvinder (70+?) i storblomstrede helfigurbadedragter med lav benskæring står det forbløffende budskab: »Her er den nye it-generation.«

 

Underteksten fortæller, at bedsteforældre kan blive lige så gode til ny teknologi som deres børnebørn, og så er der en opfordring til at klikke ind på en hjælpsom hjemmeside.

Jeg er nysgerrigt anlagt, så jeg klikker, men finder intet, som relaterer til badedragter eller it-support til mig og (endnu) ældre kvinder i traditionelt svømmekostume.

Det forekommer i sig selv sært. Men det, der provokerer mig, er påstanden om, at mine forældre skulle være som fisk i vandet, hvad angår it. Det er de ikke.

Min mor på 75 er gået ud af 7. klasse for mange år siden og har ikke siden skiftet blyanten ud med noget mere moderne. I hendes verden er ”nettet” noget, man bruger, når man fisker, og mus er nogle, der rumsterer i køkkenskabene.

Min far på 81 har heller aldrig rørt et tastatur. Men han var meget imponeret, da jeg sidste år fik ham skrevet op til en ældrebolig via kommunens hjemmeside og dernæst sørgede for, at han omgående – ved hjælp af fire klik på den bærbare – fik overført sit tilgodehavende fra TDC i forbindelse med flytningen direkte til banken.

Danske Bank by the way…

Jeg ved godt, at mange i mine forældres generation har taget ny teknologi til sig. Men en spritny undersøgelse af it-anvendelsen i befolkningen viser faktisk, at hele 58 pct. af de 75-89-årige aldrig har brugt internettet.

Da det jo ikke kun er Danske Bank, som vil afskaffe personlig betjening og det gode gamle brev, efterlader det et problem. F.eks. er noget så presserende som tidsbestilling hos såvel special- som praktiserende læge i høj grad blevet digital.

Og 1. december skyllede første bølge af digitaliseringsstrategien ind over landet med den målsætning, at 80 pct. af al kommunikation mellem borgerne og det offentlige skal være digital i 2015.

Bannerførerne for projektet forsikrer, at det ikke går ud over mine forældre og deres ligesindede. De vil stadig kunne henvende sig personligt, hvis de hellere vil det. Jo tak.

Når min lidt tunghøre far forsøger sig med en opringning, oplever han ret konsekvent for det første, at han skal igennem en uendelig række af »tast 1, hvis ditten, tast 2, hvis datten« indtil han endelig, ved »tast 8, hvis De ønsker personlig betjening«, får at vide, at han er nummer 14 i køen.

For det andet kan TDC herefter glæde sig over, at han hører feel good-jazz over telefonen, alt imens der langsomt tælles ned, til det endelig bliver hans tur. Og når det så omsider sker, har han for det tredje så svært ved at høre, hvad der mumles, at han efterfølgende ikke aner, om han fik sit budskab igennem. Det bliver ikke svært for digitaliseringsstyrelsen at evaluere sig frem til, at betjeningen er mere effektiv, når den er digital.

Den nye it-virkelighed betyder imidlertid, at mine forældre bliver de facto umyndiggjorte, selv om de på alle måder stadig er helt friske i pæren.

De bliver simpelthen fremover hægtet af deres egen digitale sag, fordi de ikke ved, hvad NemID er. Kunne vi dog ikke vise lidt mere respekt for den generation, som uden store fordringer har skabt fundamentet for vores velfærd? Må de så lige være her. Med eller uden storblomstret badedragt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Seneste Med andre ord...

Kommentar: Hvad er det moderne ved kontanthjælpsloftet, Neergaard Larsen ?

Får vi ikke den tegnet og fortalt, forudser jeg, at Neergaard Larsen får problemer med socialminister Karen Ellemann.

Kommentar: Vi skal dybere ind i sindet - med Hjorts moralkodeks

Claus Hjort og Bo Smith har om nogen været partners in crime, da de dannede makkerpar i Beskæftigelsesministeriet.

Kommentar: Jeg er paf over Odense-rådmandens pure frifindelse

Jeg vil nu alligevel anbefale, at rådmanden i Odense viser en smule mere interesse for substansen, næste gang budgettet blinker rødt.

Kommentar: Pyyh. Den findes endnu derude, medmenneskeligheden

På sundhedsklinikken for udokumenterede migranter behøver ingen af patienterne at oplyse deres rigtige navn og fødselsdato.

Kommentar: Regeltyranniets svøbe – det er helt vildt

Det er på regelsiden, ineffektiviteten blomstrer. Men her kniber det for politikerne at vise handlekraft.

Se flere
Mest Læste
 1. 1
  Menneskesmuglere spreder frygt i franske flygtningelejre
  I flytningelejren i Teteghem uden for Dunkirk sidder smuglerne tungt på magten, og de bliver stadigt mere ...
 1. 2
  Sved på hjernen forebygger demens
  Ny forskning tyder på, at de dystre prognoser om demensepidemier ikke holder stik.
 1. 3
  Hjerneforskere: Dæmp demensalarmen
  Ny forskning tyder på, at de dystre prognoser om rene demens-epidemier i fremtiden ikke holder stik. Færre ...
Annonce
Premium Tophistorier

Nødlidende landmænd får lov at køre videre

Mens bankerne har taget store tab på deres erhvervskunder, holder de igen med at realisere tab på landmænd. Det kan få hele markedet til at kollapse, hvis den oprydning sættes i gang.

Hvad så Morten Olsen i spejlet?

Morten Olsens kritik af midtbanetrio rejser spørgsmål mod landstræneren selv.

Menneskesmuglere spreder frygt i franske flygtningelejre

I flytningelejren i Teteghem uden for Dunkirk sidder smuglerne tungt på magten, og de bliver stadigt mere modbydelige.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
Premium nyhedsbreve
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her