*

Den nye it-generation?

Med andre ord... 14.12.2012 kl. 03:00

Forleden faldt jeg over en iøjnefaldende reklame for Danske Bank.

Den nye it-virkelighed betyder imidlertid, at mine forældre bliver de facto umyndiggjorte, selv om de på alle måder stadig er helt friske i pæren.

Under et stort billede af tre ældre kvinder (70+?) i storblomstrede helfigurbadedragter med lav benskæring står det forbløffende budskab: »Her er den nye it-generation.«

 

Underteksten fortæller, at bedsteforældre kan blive lige så gode til ny teknologi som deres børnebørn, og så er der en opfordring til at klikke ind på en hjælpsom hjemmeside.

Jeg er nysgerrigt anlagt, så jeg klikker, men finder intet, som relaterer til badedragter eller it-support til mig og (endnu) ældre kvinder i traditionelt svømmekostume.

Det forekommer i sig selv sært. Men det, der provokerer mig, er påstanden om, at mine forældre skulle være som fisk i vandet, hvad angår it. Det er de ikke.

Min mor på 75 er gået ud af 7. klasse for mange år siden og har ikke siden skiftet blyanten ud med noget mere moderne. I hendes verden er ”nettet” noget, man bruger, når man fisker, og mus er nogle, der rumsterer i køkkenskabene.

Min far på 81 har heller aldrig rørt et tastatur. Men han var meget imponeret, da jeg sidste år fik ham skrevet op til en ældrebolig via kommunens hjemmeside og dernæst sørgede for, at han omgående – ved hjælp af fire klik på den bærbare – fik overført sit tilgodehavende fra TDC i forbindelse med flytningen direkte til banken.

Danske Bank by the way…

Jeg ved godt, at mange i mine forældres generation har taget ny teknologi til sig. Men en spritny undersøgelse af it-anvendelsen i befolkningen viser faktisk, at hele 58 pct. af de 75-89-årige aldrig har brugt internettet.

Da det jo ikke kun er Danske Bank, som vil afskaffe personlig betjening og det gode gamle brev, efterlader det et problem. F.eks. er noget så presserende som tidsbestilling hos såvel special- som praktiserende læge i høj grad blevet digital.

Og 1. december skyllede første bølge af digitaliseringsstrategien ind over landet med den målsætning, at 80 pct. af al kommunikation mellem borgerne og det offentlige skal være digital i 2015.

Bannerførerne for projektet forsikrer, at det ikke går ud over mine forældre og deres ligesindede. De vil stadig kunne henvende sig personligt, hvis de hellere vil det. Jo tak.

Når min lidt tunghøre far forsøger sig med en opringning, oplever han ret konsekvent for det første, at han skal igennem en uendelig række af »tast 1, hvis ditten, tast 2, hvis datten« indtil han endelig, ved »tast 8, hvis De ønsker personlig betjening«, får at vide, at han er nummer 14 i køen.

For det andet kan TDC herefter glæde sig over, at han hører feel good-jazz over telefonen, alt imens der langsomt tælles ned, til det endelig bliver hans tur. Og når det så omsider sker, har han for det tredje så svært ved at høre, hvad der mumles, at han efterfølgende ikke aner, om han fik sit budskab igennem. Det bliver ikke svært for digitaliseringsstyrelsen at evaluere sig frem til, at betjeningen er mere effektiv, når den er digital.

Den nye it-virkelighed betyder imidlertid, at mine forældre bliver de facto umyndiggjorte, selv om de på alle måder stadig er helt friske i pæren.

De bliver simpelthen fremover hægtet af deres egen digitale sag, fordi de ikke ved, hvad NemID er. Kunne vi dog ikke vise lidt mere respekt for den generation, som uden store fordringer har skabt fundamentet for vores velfærd? Må de så lige være her. Med eller uden storblomstret badedragt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Seneste Med andre ord...

Bettina Post: Vi skal bekæmpe hjemløsheden – ikke de hjemløse

Hvis jeg ikke tager meget fejl, går der ikke længe, før vi efter bl.a. svensk forbillede installerer pigge dér, hvor vi ved, at hjemløse kan finde på at søge hvile. Så kan de lære det.

Kommentar: DA’s udspil er respektløst og en helt unødvendig hån

Selv om det kan ligne det rene Jesus, er det vist alvorligt ment, når DA har gjort sig selv til eksperter med sine helt egne forslag.

Kommentar: Den næstværste forklaring for flykatastrofen

Vi risikerer, at alle bestræbelserne på en opmuntrende tendens falder til gulvet, fordi en tragisk, men også enkeltstående begivenhed, skræmmer os tilbage til udgangspunktet. Lad det ikke ske.

Bettina Post: Jeg græmmes over den journalistiske magelighed

Jeg ville få det vildeste spat, hvis jeg var forsker.

Kommentar: Kom så ind i kampen DA

De seneste mange år er der blevet strammet og regeret over for de arbejdsløse. Nu peger flaskehalsen på arbejdsgivernes hovedorganisation.

Mest Læste
 1. 1
  Blå blok: Flygtninge skal ikke længere kunne få deres familie gratis til Danmark
  Forslag fra DF er at sparke nedad, mener SF.
 1. 2
  Regeringen varsler hårdere kurs over for ungdomskriminelle
  Der går alt for lang tid fra en kriminel gerning, til konsekvensen falder, siger justitsministeren.
 1. 3
  »Lugten af brændt menneskekød var det værste«
  Hvordan bruger man et kreditkort, en iPhone og en computer efter i 30 år at have levet isoleret på dødsgangen?
 1. 4
  Shinzo Abe: tøndemageren, der kom ind fra kulden
  Japan premierminister Shinzo Abe er yderst kontroversiel. For han vil ikke bare ruste Japan til det 21. ...

Premium Tophistorier

Borgerlige presser Venstre på grundskylden

De Konservative har fastfrysning som afgørende krav for at gå i regering. Også LA og Dansk Folkeparti vil gøre noget.

Regeringen varsler hårdere kurs over for ungdomskriminelle

Der går alt for lang tid fra en kriminel gerning, til konsekvensen falder, siger justitsministeren.

»Lugten af brændt menneskekød var det værste«

Hvordan bruger man et kreditkort, en iPhone og en computer efter i 30 år at have levet isoleret på dødsgangen?

Verdens genfortryllelse

Louisiana viser én af nutidskunstens helt store malere, Peter Doig.

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
Premium nyhedsbreve
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her