*

Den nye it-generation?

Med andre ord... 14.12.2012 kl. 03:00

Forleden faldt jeg over en iøjnefaldende reklame for Danske Bank.

Den nye it-virkelighed betyder imidlertid, at mine forældre bliver de facto umyndiggjorte, selv om de på alle måder stadig er helt friske i pæren.

Under et stort billede af tre ældre kvinder (70+?) i storblomstrede helfigurbadedragter med lav benskæring står det forbløffende budskab: »Her er den nye it-generation.«

 

Underteksten fortæller, at bedsteforældre kan blive lige så gode til ny teknologi som deres børnebørn, og så er der en opfordring til at klikke ind på en hjælpsom hjemmeside.

Jeg er nysgerrigt anlagt, så jeg klikker, men finder intet, som relaterer til badedragter eller it-support til mig og (endnu) ældre kvinder i traditionelt svømmekostume.

Det forekommer i sig selv sært. Men det, der provokerer mig, er påstanden om, at mine forældre skulle være som fisk i vandet, hvad angår it. Det er de ikke.

Min mor på 75 er gået ud af 7. klasse for mange år siden og har ikke siden skiftet blyanten ud med noget mere moderne. I hendes verden er ”nettet” noget, man bruger, når man fisker, og mus er nogle, der rumsterer i køkkenskabene.

Min far på 81 har heller aldrig rørt et tastatur. Men han var meget imponeret, da jeg sidste år fik ham skrevet op til en ældrebolig via kommunens hjemmeside og dernæst sørgede for, at han omgående – ved hjælp af fire klik på den bærbare – fik overført sit tilgodehavende fra TDC i forbindelse med flytningen direkte til banken.

Danske Bank by the way…

Jeg ved godt, at mange i mine forældres generation har taget ny teknologi til sig. Men en spritny undersøgelse af it-anvendelsen i befolkningen viser faktisk, at hele 58 pct. af de 75-89-årige aldrig har brugt internettet.

Da det jo ikke kun er Danske Bank, som vil afskaffe personlig betjening og det gode gamle brev, efterlader det et problem. F.eks. er noget så presserende som tidsbestilling hos såvel special- som praktiserende læge i høj grad blevet digital.

Og 1. december skyllede første bølge af digitaliseringsstrategien ind over landet med den målsætning, at 80 pct. af al kommunikation mellem borgerne og det offentlige skal være digital i 2015.

Bannerførerne for projektet forsikrer, at det ikke går ud over mine forældre og deres ligesindede. De vil stadig kunne henvende sig personligt, hvis de hellere vil det. Jo tak.

Når min lidt tunghøre far forsøger sig med en opringning, oplever han ret konsekvent for det første, at han skal igennem en uendelig række af »tast 1, hvis ditten, tast 2, hvis datten« indtil han endelig, ved »tast 8, hvis De ønsker personlig betjening«, får at vide, at han er nummer 14 i køen.

For det andet kan TDC herefter glæde sig over, at han hører feel good-jazz over telefonen, alt imens der langsomt tælles ned, til det endelig bliver hans tur. Og når det så omsider sker, har han for det tredje så svært ved at høre, hvad der mumles, at han efterfølgende ikke aner, om han fik sit budskab igennem. Det bliver ikke svært for digitaliseringsstyrelsen at evaluere sig frem til, at betjeningen er mere effektiv, når den er digital.

Den nye it-virkelighed betyder imidlertid, at mine forældre bliver de facto umyndiggjorte, selv om de på alle måder stadig er helt friske i pæren.

De bliver simpelthen fremover hægtet af deres egen digitale sag, fordi de ikke ved, hvad NemID er. Kunne vi dog ikke vise lidt mere respekt for den generation, som uden store fordringer har skabt fundamentet for vores velfærd? Må de så lige være her. Med eller uden storblomstret badedragt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Seneste Med andre ord...

Snusfornuft uden økonomisk pisk

Trods årtiers mangfoldige bestræbelser på at få alle med to arme og to ben (og helst også dem uden) ud på arbejdsmarkedet lykkes det ikke altid særlig godt. Navnlig ikke for de mennesker, som er flyttet hertil fra ikkevestlige lande.

En uforståelig skideballe

Svar på radikal skideballe: Hvad er det, vi gør forkert, Morten Østergaard?

Rigtig godt nyt valgår

Jeg tror vi er mange, som ikke længere har nok i at få alting oversat til røde og blå bundlinjer. Vi vil have saft og kraft.

Reality-tv kan ikke bruges som dokumentation for noget som helst

Selv om jeg lærte en masse af tv-programmerne ”Den dag de fremmede forsvandt”, blev jeg ikke mere oplyst. Desværre.

Penge er der nemlig nok af

Hold venligst op med at udnævne dem, der kæmper hårdest for den daglige overlevelse til at være svage. Det er det sidste, de er.

Mest Læste
1
Flere landmænd går konkurs
Kun ganske få større landbrugsbedrifter er blevet erklæret konkurs under de seneste års landbrugskrise. Det ...
2
Hvor meget blodhævn skal der til for balancere regnskabet?
Hævndrab på israelske soldater skaber frygt for voldsspiral, der kan føre til ny krig mellem Israel og Hizbollah
3
Schweiz' chokmelding: Vi vil ikke ha' jeres penge!
Analyse: Sjældent om nogensinde har en centralbank med så stor chokeffekt råbt: »Hold jer væk!«
4
»Jeg så op til nogle folk, som jeg ikke skulle have set op til«
Kriminalitet: Københavns Kommune har omsider knækket kurven for grov ungdomskriminalitet som vold og ...
5
Undertrykt sexskandale på St. Helena skal frem i lyset
Et af verdens mest isolerede samfund havde seksualnormer, som tillod voksne mænd at jagte, befamle og voldtage ...
  • Fuld digital adgang
  • Ingen binding
  • Unikt Premium indhold
Debat

Død giver liv

Politikerne har vedtaget en handlingsplan, som på længere sigt muliggør organtransplantation fra hjertedøde.

Regeringspar ...

Billedkunstens største problem

Formidlingen af billedkunst i Danmark er unødigt svær og indforstået.

Hvis der er én ting, som kan forbinde alle i kunstbranchen, er det harmen over, at billedkunst ikke er mere synlig i medierne. ...

På græsk betyder krise vendepunkt

Europa trænger til en new deal, der kan genskabe optimismen, væksten og troen på fremtiden.

Europa trænger til ennew deal, der kan genskabe optimismen, væksten og troen på fremtiden. Vi skal finde en ny retning på det europæiske projekt. Den syv år lange krise må bringes til afslutning, inden de europæiske folk lader sig overmande af mismod og ...

Premium Tophistorier

Hvor meget blodhævn skal der til for balancere regnskabet?

Hævndrab på israelske soldater skaber frygt for voldsspiral, der kan føre til ny krig mellem Israel og Hizbollah

»Jeg så op til nogle folk, som jeg ikke skulle have set op til«

Kriminalitet: Københavns Kommune har omsider knækket kurven for grov ungdomskriminalitet som vold og gaderøverier. Jyllands-Posten har mødt 17-årige Isaam, der kæmper for at kappe båndene til det bandemiljø, han er vokset op i.

Flere landmænd går konkurs

Kun ganske få større landbrugsbedrifter er blevet erklæret konkurs under de seneste års landbrugskrise. Det ændrer sig nu.

Mikkel Hansen - nu med højt humør og god fysik

Det mentale overskud er kommet undervejs i VM-turneringen, men fysikken har hele tiden været i top.

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
JP Deadlines
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her