*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
fredag 25. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten

Derfor står Japan stille

Udefra 16.12.2012 kl. 03:00

Olympus’ tidligere direktør Michael Woodfords bog om den svindelramte kameraproducent burde være obligatorisk læsning for alle med interesse for Japans erhvervsliv.

Hvis der er et navn, som Japans erhvervsliv ikke har lyst til at høre nogensinde igen, så er det Michael Woodford. Held og lykke siger jeg bare – det bliver ikke nogen let opgave nu, hvor den tidligere direktør for det skandaleramte Olympus har udgivet sin selvbiografi under titlen ”Exposure”.

Men i stedet for at ignorere Michael Woodfords fortælling om verdenshistoriens mest omfattende svindelskandale burde forretningsfolk, politikere og andre førende personer fra det japanske erhvervsliv tage historien til sig og lære af den.

William Pesek Foto: Linda Spillers

Selvbiografien handler ikke bare om en brite, der blev leder af den japanske kameraproducent. Den handler i lige så høj grad om de problemstillinger, som verdens tredjestørste økonomi står over for.

For at genopfriske historien blev Michael Woodford udnævnt til direktør for Olympus i april 2011. Han blev dermed også den første ikke-japaner i spidsen for virksomheden.

Da Michael Woodford fik kendskab til flere tilfælde af svindel i virksomheden, forsøgte han at gribe ind, og han stillede også spørgsmål ved en række dubiøse transaktioner, der beløb sig til knap 9,8 milliarder kroner.

Han endte med at blive fyret, fordi han ikke ville lade sagen ligge. Han valgte i stedet at stå frem i offentligheden og fortælle, hvad der foregik.

Michael Woodford havde ikke selv nogen rolle i svindlen og blev senere frikendt, men flere af Olympus’ store kanoner blev anholdt – herunder den tidligere bestyrelsesformand Tsuyoshi Kikukawa.

Den bandlyste direktør tilbød efterfølgende at komme tilbage til virksomheden for at hjælpe med at få Olympus på rette spor, men det blev blankt afvist af bestyrelsen.

Michael Woodfords fremragende og letlæselige førstehåndsberetning handler først og fremmest om at gøre regnskaber op. Men den tegner også et ærligt billede af Japans økonomi og de problemstillinger, som landet kæmper med.

Han forklarer, hvorfor der er stilstand i Japan, mens der er fremdrift i resten af verden.

Han konfronterer uigennemsigtigheden, som er ødelæggende for al dynamik og velstand.

Han kritiserer kollektivet, der værdsætter status quo, og de japanske medier, som ikke stiller deres ledere til ansvar.

Han sætter fokus på manglen på kvinder i magtfulde stillinger i erhvervslivet samt antipatien mod fremmede og udenlandske ideer.

Sidst men ikke mindst revser han den kultur, hvor offentlige undskyldninger tilsyneladende er straf nok for alvorlige fadæser. Dette er problemstillinger, som gør sig gældende i erhvervslivet såvel som i det politiske liv.

Ifølge Michael Woodford er det derfor, at verden stadig bare kigger på udefra og ikke har ændret sin opfattelse af, at Japan er skruet sammen på en anden måde. »Det er ligesom Alice i Eventyrland,« skriver han.

Det mest foruroligende ved denne fortælling er, at Olympus’ aktionærer var mere bekymrede over, at Michael Woodford fortalte sin historie til offentligheden, end de var for selve svindlen. Denne indstilling skal ændres, hvis Japan skal gøre sig forhåbning om at kunne konkurrere med Kina. Derfor burde Woodfords bog også gøres til obligatorisk læsning for erhvervslivet og de politiske ledere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Seneste Attention

Kan man skabe sult i Paradis?

En fremtrædende dansk politiker mener, at hans landsmænd drømmer om mere af det samme. Problemet er bare, at man drømmer om noget andet, end det man har.

Ingen måler på værdien af netværk

Overalt, hvor man kommer frem, kan man høre ledere udtale både på egne og ansattes vegne, at netværk er altafgørende for nye input og inspiration.

Systemerne udvander virksomhedernes service

Hvem kender ikke det at være nødt til at taste på telefonen en god håndfuld gange, inden man når igennem til virksomhedens kundeservice?

Den danske energimodel er en succes

Energibesparelser har vind i sejlene på verdensplan for tiden. Men det betyder langtfra, at danske virksomheder i branchen for energieffektive løsninger kan læne sig tilbage.

Mindre virksomheder er en uopdaget guldgrube

Virksomhederne bidrager med langt mere værdi til samfundet, end man går og tror.

Debat

Så ruller Renzi ind i Europa

Italiens unge premierminister vil ændre EU, men har endnu ikke bevist, at han kan sit hjemmearbejde

Italiens unge ...

Industrimad burde være strafbart

Se på tyskerne, og lær madkultur.

Den nuværende regering synes at have problemer med den evige jagt på det ”grønne” og de religiøse dogmer, der siger, at økologiske produkter er de sundeste og mest ...

Der er blevet fundet raketter på en FN-drevet skole i Gaza.

Sanktioner mod Rusland

Energipolitik ligger bag den eksplosive krise i Ukraine.

Energipolitik ligger bag den eksplosive krise i Ukraine. Europæerne vejer amerikanske opfordringer til skrappere sanktioner op imod Ruslands mulighed for at afbryde gasleverancer til vinter. De europæiske landes dilemma voksede i denne uge, da Obama-regeringen bebudede nye krasse indgreb mod ...

Premium Tophistorier

Analyse: Finansmarkedernes vej ud af bobleland

Med lidt held kan aktie- og obligationsmarkedet slippe helskindet fra de senere års kraftige stigninger. Udviklingen i inflationen er det springende punkt.

Ekspert: Det kan tyde på et nedskydningsangreb

Ifølge en terrorforsker kan det tyde på, at terrorplan mod Norge handler om at nedskyde civile.

Modvillig hoteldronning voksede gennem krisen

Som chef for Arp-Hansens hotelkæde har Dorte Krak ansvaret for 12 hoteller. Trods krise er der åbnet nye hoteller, og flere værelser er på vej.

Femern-projektet mangler samfundsøkonomisk analyse

Transportministeren har fejlinformeret Folketingets transportudvalg, lyder kritikken fra tidligere chef i Vejdirektoratet. DTU-professor støtter kritikken.

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
JP Deadlines
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her