*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

torsdag 28. august 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten

Derfor står Japan stille

Udefra 16.12.2012 kl. 03:00

Olympus’ tidligere direktør Michael Woodfords bog om den svindelramte kameraproducent burde være obligatorisk læsning for alle med interesse for Japans erhvervsliv.

Hvis der er et navn, som Japans erhvervsliv ikke har lyst til at høre nogensinde igen, så er det Michael Woodford. Held og lykke siger jeg bare – det bliver ikke nogen let opgave nu, hvor den tidligere direktør for det skandaleramte Olympus har udgivet sin selvbiografi under titlen ”Exposure”.

Men i stedet for at ignorere Michael Woodfords fortælling om verdenshistoriens mest omfattende svindelskandale burde forretningsfolk, politikere og andre førende personer fra det japanske erhvervsliv tage historien til sig og lære af den.

William Pesek Foto: Linda Spillers

Selvbiografien handler ikke bare om en brite, der blev leder af den japanske kameraproducent. Den handler i lige så høj grad om de problemstillinger, som verdens tredjestørste økonomi står over for.

For at genopfriske historien blev Michael Woodford udnævnt til direktør for Olympus i april 2011. Han blev dermed også den første ikke-japaner i spidsen for virksomheden.

Da Michael Woodford fik kendskab til flere tilfælde af svindel i virksomheden, forsøgte han at gribe ind, og han stillede også spørgsmål ved en række dubiøse transaktioner, der beløb sig til knap 9,8 milliarder kroner.

Han endte med at blive fyret, fordi han ikke ville lade sagen ligge. Han valgte i stedet at stå frem i offentligheden og fortælle, hvad der foregik.

Michael Woodford havde ikke selv nogen rolle i svindlen og blev senere frikendt, men flere af Olympus’ store kanoner blev anholdt – herunder den tidligere bestyrelsesformand Tsuyoshi Kikukawa.

Den bandlyste direktør tilbød efterfølgende at komme tilbage til virksomheden for at hjælpe med at få Olympus på rette spor, men det blev blankt afvist af bestyrelsen.

Michael Woodfords fremragende og letlæselige førstehåndsberetning handler først og fremmest om at gøre regnskaber op. Men den tegner også et ærligt billede af Japans økonomi og de problemstillinger, som landet kæmper med.

Han forklarer, hvorfor der er stilstand i Japan, mens der er fremdrift i resten af verden.

Han konfronterer uigennemsigtigheden, som er ødelæggende for al dynamik og velstand.

Han kritiserer kollektivet, der værdsætter status quo, og de japanske medier, som ikke stiller deres ledere til ansvar.

Han sætter fokus på manglen på kvinder i magtfulde stillinger i erhvervslivet samt antipatien mod fremmede og udenlandske ideer.

Sidst men ikke mindst revser han den kultur, hvor offentlige undskyldninger tilsyneladende er straf nok for alvorlige fadæser. Dette er problemstillinger, som gør sig gældende i erhvervslivet såvel som i det politiske liv.

Ifølge Michael Woodford er det derfor, at verden stadig bare kigger på udefra og ikke har ændret sin opfattelse af, at Japan er skruet sammen på en anden måde. »Det er ligesom Alice i Eventyrland,« skriver han.

Det mest foruroligende ved denne fortælling er, at Olympus’ aktionærer var mere bekymrede over, at Michael Woodford fortalte sin historie til offentligheden, end de var for selve svindlen. Denne indstilling skal ændres, hvis Japan skal gøre sig forhåbning om at kunne konkurrere med Kina. Derfor burde Woodfords bog også gøres til obligatorisk læsning for erhvervslivet og de politiske ledere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Seneste Attention

Hvis Don Quichotte var din chef

Visionære chefer med romanfiguren Don Quichottes manglende sans for de praktiske detaljer kan løfte en virksomhed op mod nye højder i fremgangstider.

Fire ugers sommerferie kan stærkt anbefales

Man opdager sjældent, at arbejdstempoet sættes i vejret dag for dag.

Kan man skabe sult i Paradis?

En fremtrædende dansk politiker mener, at hans landsmænd drømmer om mere af det samme. Problemet er bare, at man drømmer om noget andet, end det man har.

Ingen måler på værdien af netværk

Overalt, hvor man kommer frem, kan man høre ledere udtale både på egne og ansattes vegne, at netværk er altafgørende for nye input og inspiration.

Systemerne udvander virksomhedernes service

Hvem kender ikke det at være nødt til at taste på telefonen en god håndfuld gange, inden man når igennem til virksomhedens kundeservice?

Debat

Pengemaskinen

Er mange fartbøder en succes for statskassen eller en fiasko for trafiksikkerheden?

»Nå, var det en god dag,« spørger ...

Kaliffen prædiker - og kræver troskab

Vantro skal tilbydes omvendelse, og ellers henrettes. Og byer, der ikke overgiver sig, skal brændes af. Det er enevælde, men ikke oplyst.

En sortklædt, gråskægget mand går op på en gammel minbar af ...

Israelerne er gået med til en våbenhvile i Gaza, som indebærer, at blokaden bliver lempet, så det allermest nødvendige kan komme ind.

Det betyder noget, hvad vi bruger tid og penge på

Udenrigspolitik handler om prioriteringer i en global værdikamp. Martin Lidegaard og Mogens Jensen lægger op til debat.

Den globale udvikling buldrer af sted. De seneste 30 års udvikling har været voldsom – politisk, økonomisk, og når det gælder f.eks. informationsteknologi, grøn omstilling og fattigdomsbekæmpelse. Men udviklingen blegner i forhold ...

Premium Tophistorier

Først tager de Israel og så Europa

Israels tidligere udenrigsminister Silvan Shalom advarer mod at forstå konflikten med Hamas med politiske briller. Det er en religiøs kamp, som ikke standser med Israel, mener han.

Bliver der alligevel ikke kun en times togtransport mellem de største byer?

Middagsanalyse: Uden at få godkendelse fra ministeren, sætter DSB spørgsmålstegn ved timedriften.

Brug for lykkepiller til dansk fodbold

AaB og FCK leverede sølle indsats - dansk fodbold er langt fra Champions League-niveau, mener sportsredaktøren.

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
JP Deadlines
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her