*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

onsdag 3. september 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten

Derfor står Japan stille

Udefra 16.12.2012 kl. 03:00

Olympus’ tidligere direktør Michael Woodfords bog om den svindelramte kameraproducent burde være obligatorisk læsning for alle med interesse for Japans erhvervsliv.

Hvis der er et navn, som Japans erhvervsliv ikke har lyst til at høre nogensinde igen, så er det Michael Woodford. Held og lykke siger jeg bare – det bliver ikke nogen let opgave nu, hvor den tidligere direktør for det skandaleramte Olympus har udgivet sin selvbiografi under titlen ”Exposure”.

Men i stedet for at ignorere Michael Woodfords fortælling om verdenshistoriens mest omfattende svindelskandale burde forretningsfolk, politikere og andre førende personer fra det japanske erhvervsliv tage historien til sig og lære af den.

William Pesek Foto: Linda Spillers

Selvbiografien handler ikke bare om en brite, der blev leder af den japanske kameraproducent. Den handler i lige så høj grad om de problemstillinger, som verdens tredjestørste økonomi står over for.

For at genopfriske historien blev Michael Woodford udnævnt til direktør for Olympus i april 2011. Han blev dermed også den første ikke-japaner i spidsen for virksomheden.

Da Michael Woodford fik kendskab til flere tilfælde af svindel i virksomheden, forsøgte han at gribe ind, og han stillede også spørgsmål ved en række dubiøse transaktioner, der beløb sig til knap 9,8 milliarder kroner.

Han endte med at blive fyret, fordi han ikke ville lade sagen ligge. Han valgte i stedet at stå frem i offentligheden og fortælle, hvad der foregik.

Michael Woodford havde ikke selv nogen rolle i svindlen og blev senere frikendt, men flere af Olympus’ store kanoner blev anholdt – herunder den tidligere bestyrelsesformand Tsuyoshi Kikukawa.

Den bandlyste direktør tilbød efterfølgende at komme tilbage til virksomheden for at hjælpe med at få Olympus på rette spor, men det blev blankt afvist af bestyrelsen.

Michael Woodfords fremragende og letlæselige førstehåndsberetning handler først og fremmest om at gøre regnskaber op. Men den tegner også et ærligt billede af Japans økonomi og de problemstillinger, som landet kæmper med.

Han forklarer, hvorfor der er stilstand i Japan, mens der er fremdrift i resten af verden.

Han konfronterer uigennemsigtigheden, som er ødelæggende for al dynamik og velstand.

Han kritiserer kollektivet, der værdsætter status quo, og de japanske medier, som ikke stiller deres ledere til ansvar.

Han sætter fokus på manglen på kvinder i magtfulde stillinger i erhvervslivet samt antipatien mod fremmede og udenlandske ideer.

Sidst men ikke mindst revser han den kultur, hvor offentlige undskyldninger tilsyneladende er straf nok for alvorlige fadæser. Dette er problemstillinger, som gør sig gældende i erhvervslivet såvel som i det politiske liv.

Ifølge Michael Woodford er det derfor, at verden stadig bare kigger på udefra og ikke har ændret sin opfattelse af, at Japan er skruet sammen på en anden måde. »Det er ligesom Alice i Eventyrland,« skriver han.

Det mest foruroligende ved denne fortælling er, at Olympus’ aktionærer var mere bekymrede over, at Michael Woodford fortalte sin historie til offentligheden, end de var for selve svindlen. Denne indstilling skal ændres, hvis Japan skal gøre sig forhåbning om at kunne konkurrere med Kina. Derfor burde Woodfords bog også gøres til obligatorisk læsning for erhvervslivet og de politiske ledere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Seneste Attention

Opskriften på en karriere med succes

Kan du svare ja til denne sætning: Jeg har spændende opgaver, mærker opbakning fra min chef, kollegaer og familie, og jeg synes, at jeg gør en forskel til daglig? Så er du på rette karrierevej. Prikker nogle af ordene i sætningen til din indre tvivl, må du hellere læse med herunder.

Hvis Don Quichotte var din chef

Visionære chefer med romanfiguren Don Quichottes manglende sans for de praktiske detaljer kan løfte en virksomhed op mod nye højder i fremgangstider.

Fire ugers sommerferie kan stærkt anbefales

Man opdager sjældent, at arbejdstempoet sættes i vejret dag for dag.

Kan man skabe sult i Paradis?

En fremtrædende dansk politiker mener, at hans landsmænd drømmer om mere af det samme. Problemet er bare, at man drømmer om noget andet, end det man har.

Ingen måler på værdien af netværk

Overalt, hvor man kommer frem, kan man høre ledere udtale både på egne og ansattes vegne, at netværk er altafgørende for nye input og inspiration.

Debat

Helle og de syv rokader

Helle Thorning-Schmidt har flittigt brugt udskiftningsbænken, når hun skulle sætte sit hold. Endnu har vælgerne til gode at vide, hvad hun egentlig selv vil.

De tre Venstre-musketerer lukker op for gaveposten

Venstre kalder sit eget udlændingeudspil intelligent. Jeg synes nu, det virker uigennemtænkt, skriver Mette Reissmann.

Venstre har foreslået et eksperiment med Danmarks udlændingepolitik. Et ...

Til oktober håber den kinesiske regering at have et computerstyresystem klar, der kan konkurrere med de amerikanske.

Engang skulle Nato holde USA inde, Rusland ude og Tyskland nede. Hvad skal Nato nu?

Natos fremtid og selvforståelse er – igen – på spil på topmødet i Wales.

Den 4.-5. september er der Nato-topmøde i Wales. Krisen i Ukraine vil naturligvis blive mødets altoverskyggende tema, og i første omgang ligner det seneste halve års kollisionskurs med Rusland da også et indlysende ”back to basics” for den transatlantiske sikkerhedsalliance, ...

Premium Tophistorier

Danske modehuse vil erobre USA.

Både Bestseller og IC Companys indleder en ny offensiv på et amerikanske tøjmarked.

Skatteminister tøver med at gennemføre egen mærkesag

»Nu er jeg jo omfattet af nogle andre regler,« lyder det fra skatteminister Benny Engelbrecht (S).

København har mest vokseværk

Skæv fordeling: Danmark vokser i de kommende år, men væksten falder skævt frem mod 2030, hvor København og hovedstadsområdet løber med det meste. Kun to jyske byer er i top 10.

Skotterne øjner selvstændighed

Hvis tendensen i meningsmålingerne holder, så stemmer Skotland om 15 dage ja til løsrivelse fra resten af Storbritannien. Under slutspurten er debatten højrøstet, rå og syredryppende.

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
JP Deadlines
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her