*

De gode græder - de onde ler

Med andre ord... 21.02.2014 kl. 03:00 OPDATERET 21.02.2014 KL. 13:03

Den kynisme, som har bredt sig som en pest i de administrative, praktiske og politiske lag, er uhyggelig.

Det er en kold tid, vi lever i. Den seneste tids sociale nyheder er så forstemmende, at jeg snart ikke ved, hvad jeg skal sige. Alene den seneste uge har budt på den ene rystende nyhed efter den anden, som hver især kunne have fortjent sin egen klummelange rundbarbering.

F.eks. da den tidligere ”Robin Hood-ordfører” Pernille Rosenkrantz-Theil, som nu er socialordfører for S, i DR2 Deadline søndag aften påstod, at når man med kontanthjælpsreformen tager ydelserne fra samlevende par, så er det i virkeligheden, fordi »man har et ønske om, at folk skal have meget mere støtte og meget mere hjælp«. Mage til omvendt Robin Hood skal man lede længe efter.

Der er også masser af stof at kommentere i Produktivitetskommissionens 6. rapport om offentlig-privat samarbejde (OPP), som udkom i mandags. Fuld af ord som: produktspecifikationer, transaktionsomkostninger og deponeringsfritagelse. Hvis man ikke vidste det, ville man aldrig gætte, at den handler om velfærdssamfundets indsatser for levende mennesker.

Det kan da godt være, at kommissionen har ret i, at vi ved for lidt om effekterne af OPP. Men erfaringer fra f.eks. beskæftigelsesområdet viser klart, at ud over at det er dyrt og ineffektivt, så drænes det offentlige for vigtig viden, når gode resultater bliver til forretningshemmeligheder. Til stor skade for den nødvendige udvikling. Vi ved også, at hvis en privat leverandør af f.eks. hjemmehjælp går konkurs, så er der 100 ældre, som lades akut i stikken. Og hvem rydder så op? Rigtigt gættet. Det gør det offentlige.

Jeg kunne bestemt også have dvælet ved den helt forfærdelige historie om en alvorligt syg og hjemløs mand, som døde på sin blomstrede hynde bag 7-Eleven i Hvidovre, fordi alarmcentralen ikke kunne blive enig med sig selv om, hvilken hjælp han skulle have. Og så sendte de slet ikke nogen. Den lokale politiinspektør mener ikke, at politiet har gjort noget forkert, og den ansvarlige i alarmcentralen fastholder, at man ikke kunne have handlet anderledes. Proceduren er fulgt. Javel. Har han mon overvejet, om der kan være noget galt med proceduren?

 

Onsdag hører vi så, at hver fjerde kontanthjælpsmodtager har en psykisk sygdom. Professor Finn Diderichsen fra Institut for Folkesundhed er overrasket over, at kontanthjælpsmodtagerne er så syge, og advarer mod, at økonomisk stress på grund af de lave kontanthjælpsydelser forstærker de psykiske symptomer. Hertil konstaterer Mette Frederiksen, at »det viser, at mennesker kan blive syge af at være længe på kontanthjælp – og dermed behovet for kontanthjælpsreformen«. Suk.

Endelig har jeg også et par kommentarer til Bjarne Corydons valg af det amerikanske konsulenthus McKinsey, som skal levere for 4,5 mio. kr. input til, hvordan konkurrencen om at sikre den borgernære velfærd kan øges. Gad vide, hvor stor omsorg det har for ældrepleje og udsatte unge i en biks, hvor hver eneste ansat koster firmaet over to mio. kr. i løn om året, og som under øgenavnet ”direktørfabrikken” blandt andet har leveret direktøren i Dong. Men det var jo nok samlet set det bedste tilbud.

De gode græder, og de onde ler. Den kynisme, som har bredt sig som en pest både i de administrative, praktiske og politiske lag, er uhyggelig.

Den afgående formand for universitetsrektorerne, Jens Oddershede, sagde det meget præcist i Politiken for et par uger siden, idet han kraftigt advarede mod at forveksle effektivitet med kvalitet: »Man glemmer helt, at samfundet består af mennesker«.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Seneste Med andre ord...

Kommentar: Hvad er det moderne ved kontanthjælpsloftet, Neergaard Larsen ?

Får vi ikke den tegnet og fortalt, forudser jeg, at Neergaard Larsen får problemer med socialminister Karen Ellemann.

Kommentar: Vi skal dybere ind i sindet - med Hjorts moralkodeks

Claus Hjort og Bo Smith har om nogen været partners in crime, da de dannede makkerpar i Beskæftigelsesministeriet.

Kommentar: Jeg er paf over Odense-rådmandens pure frifindelse

Jeg vil nu alligevel anbefale, at rådmanden i Odense viser en smule mere interesse for substansen, næste gang budgettet blinker rødt.

Kommentar: Pyyh. Den findes endnu derude, medmenneskeligheden

På sundhedsklinikken for udokumenterede migranter behøver ingen af patienterne at oplyse deres rigtige navn og fødselsdato.

Kommentar: Regeltyranniets svøbe – det er helt vildt

Det er på regelsiden, ineffektiviteten blomstrer. Men her kniber det for politikerne at vise handlekraft.

Se flere
Mest Læste
 1. 1
  »Det kan godt være, at vi har 68 km grænse og 7.314 km kystlinje, men af dem kan Hæren kun dække cirka 20 km«
  Regimentschef afslører forsvarets sande tilstand. Ministerium belastet i Tibet-sag. Levakovic-sagen ...
 1. 2
  Advarsel fra oliekonference: Lave oliepriser kan ende i kaos
  Nyd det, kære bilist, så længe det varer – de lave oliepriser kan få en kortere levetid, end mange venter. Og det kan ...
 1. 3
  Endnu en Merkel-minister beskyldes for fusk med doktorgrad
  Tysklands forsvarsminister beskyldes for at have plagieret store dele af sin doktordisputats. Det er tredje ...
Annonce
Premium Tophistorier

Advarsel fra oliekonference: Lave oliepriser kan ende i kaos

Nyd det, kære bilist, så længe det varer – de lave oliepriser kan få en kortere levetid, end mange venter. Og det kan blive grimt.

Verdensøkonomien har mistet balancen

»De negative risici for verdensøkonomien er større end for blot få måneder siden,« advarer IMF i ny verdensøkonomisk prognose.

Får Ruslands angreb i Syrien den vestlige alliance til at ligne fummelfingrede amatører?

I Rusland jubler man over den første store internationale markering siden tilbagetrækningen fra Afghanistan i 1980’erne. Men hvad er sandhed, og hvad er iscenesættelse?

Nye oplysninger: »Indicier« på pres oppefra i Tibet-sagen

Se hvordan en skæbnesvanger besked fra toppen blev videreformidlet ned gennem systemet - fra udenrigsministeriet til de menige betjente på gaden.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
Premium nyhedsbreve
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her