Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
fredag 25. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten

Moralens vogtere

Indblik 04.02.01 kl. 01:00

Seks danske militærpoltifolk skal holde justits med 320 danske FN-soldater i Eritrea. Det er forbudt at drikke alkohol i byen og "fraternisere" med lokalbefolkningen. Og sengetiden skal holdes!

Af HENRIK THOMSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejder

Asmara

Nogle mennesker indbyder bare ikke til diskussion. De udstråler en autoritet, som man enten skal være meget fuld, meget tosset eller begge dele for at anfægte.

Lars Hasselager og Lars Mørk tilhører klart denne kategori.

Deres opgave er - sammen med fire andre militærpolitifolk - at holde orden blandt de 320 danske FN-soldater i Eritrea.

Nogle vil måske misunde dem tjansen - tænk at få penge for at køre fra værtshus til værtshus for at se efter, om danskerne nu også overholder de ret stramme regler, som kontingentchefen har dekreteret.

Men enhver med fortid i forsvaret vil vide, at MPerne udgør et evigt hadeobjekt for menige soldater. Også de danske MPer i Eritrea må lægge øre til en del gloser uegnet til offentliggørelse i en avis, der kunne falde i barnehænder. Generelt er tonen dog kammeratlig, men det ligger i MP-jobbet, at man aldrig bliver helt populær - og at man heller ikke skal være det.

Mens resten af styrken kan hygge sig sammen over en øl i messen, så holder MPerne sig væk. De kan ikke blive bonkammerater med soldaten, som måske i morgen skal noteres for en trafikforseelse eller kommer i slagsmål inde i byen.

Mange fristelser

Nok er Asmara - Eritreas hovedstad, hvor det danske kontingent har base - ikke en metropol, men fristelser - dem er der mange af. Nogle på flasker, andre er udstyret med meget, meget lange ben. FN-soldater fra andre lande har allerede opnået et tvivlsomt ry i lokalbefolkningen, men sådan skal det ikke gå danskerne, har chefen, oberstløjtnant Peter Kølby Pedersen, bestemt.

Derfor er reglerne - i hvert foreløbig - stramme: Byture foregår i uniform og under kommando (der er altid én, der bestemmer), der må ikke drikkes alkohol, og der må ikke fraterniseres med civilbefolkningen. I det sidste ligger, at kontakten med eritreanerne ikke må gå videre end til udveksling af høfligheder.

På fortovet går man højst to ved siden af hinanden, så andre kan passere, uden at føle sig truet. Og alle skal være hjemme senest klokken 23.

Ingen danskere - ud over MPerne - må bære våben i byen. Og MPerne kun, fordi de skal kunne hjælpe de danske soldater ud af vanskeligheder.

Med pistol i bæltet

Hver aften ruller en MP-patrulje af sted fra danskernes lejr for at observere, om chefens regler nu også bliver overholdt.

Således er Lars Hasselager og Lars Mørk - ulasteligt uniformeret og med pistol i bæltet - sammen med deres kolleger blevet en del af Asmaras tilbagelænede aftenliv.

Selv på en almindelig hverdagsaften vrimler det med mennesker på hovedgaden. Cafeer, restauranter og barer er fyldt til sidste plads, men for de danske MPer begynder rutinen med en fodpatrulje op og ned ad hovedgaden.

artiklen fortsættes...
1 - 2 - 3
Følg
Jyllands-Posten
Redaktionen anbefaler
SENESTE INDBLIK
Indland

»Freja er jo noget helt særligt«

Kapitel 4: Freja, danmarkshistoriens første donorbarn udvalgt på ægstadiet, er på operationsbordet, mens storebror Anders venter på at få hendes knoglemarv.
Indland

Hun kom tilbage efter 11 år på genopdragelse

Kefah Abdelghani blev tvangsgift som 16-årig, fordi hun fik en dansk kæreste. Ægtemanden var voldelig, hun fødte fem børn på seks år og søgte siden hjælp i Danmark, som afviser hende.
MEST LÆSTE INDBLIK
1
"Jeg sad og brokkede mig – brokke, brokke, brokke"
Peter Lund Madsen ville være hjerneforsker, men pludselig sad han og var utilfreds. Så lagde han en ny plan.
2
To meget forskellige tvillingebrødre vil gøre det umulige
To tvillingebrødre vil gennemføre en Iron Man - den ene af dem er spastisker.
3
Forestil dig, at du sidder ved et bord med en pose sukker, en teske og et glas vand
Er sukker virkelig så giftigt, vanedannende og dødeligt, som det er blevet beskyldt for at være?
Sport

To meget forskellige tvillingebrødre vil gøre det umulige

To tvillingebrødre vil gennemføre en Iron Man - den ene af dem er spastisker.
Erhverv

To ølbrødre, som ikke kan udstå hinanden

De er enæggede tvillinger, og de er begge blandt verdens bedste mikrobryggere. Alligevel - eller derfor - har de ikke talt sammen i over et år.

Indblik

Forestil dig, at du sidder ved et bord med en pose sukker, en teske og et glas vand

Er sukker virkelig så giftigt, vanedannende og dødeligt, som det er blevet beskyldt for at være?

Indland

Det store europæiske lobbybal

Indblik: Jacob Lund Nielsen står og smiler. Han inviterer til middage i Europa-Parlamentet og sponsorerer partifester og vin til politikerne. Men er grænsen for hans virke ved at være nået?

Premium Tophistorier

Politikere ønsker en kritisk evaluering af Det Etiske Råd

Der er bred politisk enighed på Christiansborg om en kritisk evaluering af Det Etiske Råd.

Kritik af overbelånte danskere preller af

International presse kalder de forgældede danske husholdninger for en bombe under økonomien. Det har dog ikke kølnet interessen for danske obligationer

Stor forskel på retorik og realiteter i Østukraine

Et par brændende barrikader af bildæk og et skyderi ved en foderstoffabrik demonstrerer, hvor stor afstanden er fra det storpolitiske spil til realiteterne på jorden i Udkantsukraine.

Ny dopingtest skal afværge bøfsager

Sager som den mod Michael Rogers, der blev testet positiv for clenbuterol og udelukket efter formentlig at have indtaget stoffet gennem mad, kan snart være fortid.

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 3330 3030

Fax.: 3330 8001

Send Pressemeddelelse

Services
JP Deadlines
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her