Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 17. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten

Moralens vogtere

Indblik 04.02.01 kl. 01:00

Seks danske militærpoltifolk skal holde justits med 320 danske FN-soldater i Eritrea. Det er forbudt at drikke alkohol i byen og "fraternisere" med lokalbefolkningen. Og sengetiden skal holdes!

Af HENRIK THOMSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejder

Asmara

Nogle mennesker indbyder bare ikke til diskussion. De udstråler en autoritet, som man enten skal være meget fuld, meget tosset eller begge dele for at anfægte.

Lars Hasselager og Lars Mørk tilhører klart denne kategori.

Deres opgave er - sammen med fire andre militærpolitifolk - at holde orden blandt de 320 danske FN-soldater i Eritrea.

Nogle vil måske misunde dem tjansen - tænk at få penge for at køre fra værtshus til værtshus for at se efter, om danskerne nu også overholder de ret stramme regler, som kontingentchefen har dekreteret.

Men enhver med fortid i forsvaret vil vide, at MPerne udgør et evigt hadeobjekt for menige soldater. Også de danske MPer i Eritrea må lægge øre til en del gloser uegnet til offentliggørelse i en avis, der kunne falde i barnehænder. Generelt er tonen dog kammeratlig, men det ligger i MP-jobbet, at man aldrig bliver helt populær - og at man heller ikke skal være det.

Mens resten af styrken kan hygge sig sammen over en øl i messen, så holder MPerne sig væk. De kan ikke blive bonkammerater med soldaten, som måske i morgen skal noteres for en trafikforseelse eller kommer i slagsmål inde i byen.

Mange fristelser

Nok er Asmara - Eritreas hovedstad, hvor det danske kontingent har base - ikke en metropol, men fristelser - dem er der mange af. Nogle på flasker, andre er udstyret med meget, meget lange ben. FN-soldater fra andre lande har allerede opnået et tvivlsomt ry i lokalbefolkningen, men sådan skal det ikke gå danskerne, har chefen, oberstløjtnant Peter Kølby Pedersen, bestemt.

Derfor er reglerne - i hvert foreløbig - stramme: Byture foregår i uniform og under kommando (der er altid én, der bestemmer), der må ikke drikkes alkohol, og der må ikke fraterniseres med civilbefolkningen. I det sidste ligger, at kontakten med eritreanerne ikke må gå videre end til udveksling af høfligheder.

På fortovet går man højst to ved siden af hinanden, så andre kan passere, uden at føle sig truet. Og alle skal være hjemme senest klokken 23.

Ingen danskere - ud over MPerne - må bære våben i byen. Og MPerne kun, fordi de skal kunne hjælpe de danske soldater ud af vanskeligheder.

Med pistol i bæltet

Hver aften ruller en MP-patrulje af sted fra danskernes lejr for at observere, om chefens regler nu også bliver overholdt.

Således er Lars Hasselager og Lars Mørk - ulasteligt uniformeret og med pistol i bæltet - sammen med deres kolleger blevet en del af Asmaras tilbagelænede aftenliv.

Selv på en almindelig hverdagsaften vrimler det med mennesker på hovedgaden. Cafeer, restauranter og barer er fyldt til sidste plads, men for de danske MPer begynder rutinen med en fodpatrulje op og ned ad hovedgaden.

artiklen fortsættes...
1 - 2 - 3
Følg
Jyllands-Posten
Redaktionen anbefaler
SENESTE INDBLIK
Erhverv

To ølbrødre, som ikke kan udstå hinanden

De er enæggede tvillinger, og de er begge blandt verdens bedste mikrobryggere. Alligevel - eller derfor - har de ikke talt sammen i over et år.
MEST LÆSTE INDBLIK
1
Har Apple stillet uret rigtigt?
Verden venter utålmodigt på, at Apple lancerer iWatch. Men hvad skal vi egentlig bruge uret til?
2
To ølbrødre, som ikke kan udstå hinanden
De er enæggede tvillinger, og de er begge blandt verdens bedste mikrobryggere. Alligevel - eller derfor - har de ikke ...
3
»Min søn skal ikke vokse op i en by fyldt med mord, narko og slåskampe«
Tusindvis af soldater og betjente kæmper i Rio de Janeiro for at vinde magten tilbage i de fattige bydele. ...
International

Ahmad fik en tøndebombe til middag

Fra Aleppos hustage gør snigskytter som rovfugle sig til herrer over liv og død på jorden.
Sport

»Jeg gider ikke blive udråbt til noget, jeg ikke er«

Interview: Mie Ø. Nielsen er 17 år og har vundet medaljer til OL, EM og VM. Hun vil ikke være Danmarks nye svømmedronning. Hun vil bare have det sjovt – og så vil hun for øvrigt hellere til Kina end til gymnasiefest.

Sport

Tragedien, der kostede 96 liv og ændrede fodbold for altid

25 år efter katastrofen: Ingen husker de seks minutters fodbold, der blev spillet på Hillsborough den 15. april 1989. Ingen glemmer de 96 omkomne.

Indland

»Muhammed-krisen er ikke forbi. Den er hverdag«

For Carsten Juste, Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør frem til 2008, er Ahmed Akkaris bog intet punktum for Muhammed-krisen. »Jeg er tæt på at brække mig,« siger han om Akkaris heltemodtagelse blandt tidligere arvefjender.

Premium Tophistorier

Thulesen Dahl-storebror er den lille i politik

Kristian Thulesen Dahl havde ikke set det komme, da storebror Jens Henrik stillede op til folketingsvalget i 2011. Ny serie om søskende i politik.

Byggeboom kan udløse milliardlussing

Der har aldrig været så mange ledige kontorejendomme i hovedstadsområdet. Alligevel bliver der ved med at skyde nye op.

Erhverv

Har Apple stillet uret rigtigt?

Verden venter utålmodigt på, at Apple lancerer iWatch. Men hvad skal vi egentlig bruge uret til?

Eriksen: Vidunder-drengen, der startede alt, alt for godt

Portræt: I sin første sæson i Premier League har Christian Eriksen solet sig i danskernes hyldest, mens man i England er mere afdæmpede.

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 3330 3030

Fax.: 3330 8001

Send Pressemeddelelse

Services
JP Deadlines
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her