*

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her

Moralens vogtere

Indblik 04.02.2001 kl. 01:00

Seks danske militærpoltifolk skal holde justits med 320 danske FN-soldater i Eritrea. Det er forbudt at drikke alkohol i byen og "fraternisere" med lokalbefolkningen. Og sengetiden skal holdes!

Asmara

Nogle mennesker indbyder bare ikke til diskussion. De udstråler en autoritet, som man enten skal være meget fuld, meget tosset eller begge dele for at anfægte.

Lars Hasselager og Lars Mørk tilhører klart denne kategori.

Deres opgave er - sammen med fire andre militærpolitifolk - at holde orden blandt de 320 danske FN-soldater i Eritrea.

Nogle vil måske misunde dem tjansen - tænk at få penge for at køre fra værtshus til værtshus for at se efter, om danskerne nu også overholder de ret stramme regler, som kontingentchefen har dekreteret.

Men enhver med fortid i forsvaret vil vide, at MPerne udgør et evigt hadeobjekt for menige soldater. Også de danske MPer i Eritrea må lægge øre til en del gloser uegnet til offentliggørelse i en avis, der kunne falde i barnehænder. Generelt er tonen dog kammeratlig, men det ligger i MP-jobbet, at man aldrig bliver helt populær - og at man heller ikke skal være det.

Mens resten af styrken kan hygge sig sammen over en øl i messen, så holder MPerne sig væk. De kan ikke blive bonkammerater med soldaten, som måske i morgen skal noteres for en trafikforseelse eller kommer i slagsmål inde i byen.

Mange fristelser

Nok er Asmara - Eritreas hovedstad, hvor det danske kontingent har base - ikke en metropol, men fristelser - dem er der mange af. Nogle på flasker, andre er udstyret med meget, meget lange ben. FN-soldater fra andre lande har allerede opnået et tvivlsomt ry i lokalbefolkningen, men sådan skal det ikke gå danskerne, har chefen, oberstløjtnant Peter Kølby Pedersen, bestemt.

Derfor er reglerne - i hvert foreløbig - stramme: Byture foregår i uniform og under kommando (der er altid én, der bestemmer), der må ikke drikkes alkohol, og der må ikke fraterniseres med civilbefolkningen. I det sidste ligger, at kontakten med eritreanerne ikke må gå videre end til udveksling af høfligheder.

På fortovet går man højst to ved siden af hinanden, så andre kan passere, uden at føle sig truet. Og alle skal være hjemme senest klokken 23.

Ingen danskere - ud over MPerne - må bære våben i byen. Og MPerne kun, fordi de skal kunne hjælpe de danske soldater ud af vanskeligheder.

Med pistol i bæltet

Hver aften ruller en MP-patrulje af sted fra danskernes lejr for at observere, om chefens regler nu også bliver overholdt.

Således er Lars Hasselager og Lars Mørk - ulasteligt uniformeret og med pistol i bæltet - sammen med deres kolleger blevet en del af Asmaras tilbagelænede aftenliv.

Selv på en almindelig hverdagsaften vrimler det med mennesker på hovedgaden. Cafeer, restauranter og barer er fyldt til sidste plads, men for de danske MPer begynder rutinen med en fodpatrulje op og ned ad hovedgaden.

Især Lars Hasselager - med 196 centimeter under sin kronragede isse - skiller sig ud i mængden. Men der er smil overalt; smil, der bliver gengældt fra danskerne. Der er lidt panserbasse og Ib Schønberg over hele sceneriet.

MPerne har kun myndighed over FN-soldaterne, og de blander sig ikke i de lokales sager. Ligesom Eritreas politistyrke lader MPerne passe deres arbejde. Der findes en gensidig respekt.

Det er først i en af sidegaderne, at MPerne finder noget at observere. En dansk FN-bil holder ved kantstenen. Den skal være korrekt aflåst - og det er den. Chaufføren og hans passager spottes - korrekt uniformeret - ved et bord i en overfyldt restaurant. Lars Mørk stryger den blå baret, går indenfor og siger godaften. Ingen af de to lugter af spiritus, der er cola i glassene. Alt i orden. Smil og farvel.

Der hele kan virke lidt barnligt bussemandsagtigt, men Lars Mørk påpeger, at en ulastelig opførsel skaber en respekt, som er helt afgørende i samspillet med civilbefolkningen.

»Egentlig handler det om at bruge sin sunde fornuft. Længere er den ikke,« siger Lars Mørk.

Gennem de mørkere og mørkere sidegader går det forbi småbeværtninger som Alba Bar, Sahel Bar - hvor lyset er grønt - Kennedy Bar og Africa Bar. Mange steder kender danskerne dørmændene. Der bliver hilst på, og hvordan går det i aften, tak det går fint.

Så er det tilbage i bilen og rundt til de potentielt vildere natklubber, hvor der dog i aften er stille og roligt og tid til en sludder. En enkelt bar - på Tourist Hotel - er forbudt for danskerne, fordi de langbenede kvinder dér så tydeligt har kommercialiseret deres venlighed. Så de to gange Lars må lige forbi og kontrollere, at danskerne nu også respekterer forbudet - og det gør de.

Udenfor bliver der lige tid til at kontrollere en FN-bil, hvor fører og passager må identificere sig og have en lille tilrettevisning på grund af en lygtefejl.

I det hele taget vil MPerne hellere håndtere en lille forseelse med en kritisk bemærkning frem for rapporter og formalia.

Danskerne i trafikken

Den tungere del af MPernes arbejde drejer sig om danskernes opførsel i trafikken. FN-soldaterne skal overholde Eritreas færdselsregler - så den har MPerne sat sig ind i. Et par enkelte trafikuheld har der været, og her er det MPerne, der skriver rapport.

Når en MPer nu ikke må tage del i lejrlivets mere festlige sider, hvad gør han så? Jo, som de eneste danskere har MPerne lov til at hygge sig i byen i civil.

»Vi er kendte ansigter i uniform. Det er vigtigt, at folk i Asmara også ser os som ganske almindelige mennesker,« siger Lars Mørk.

henrik.thomsen@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
Nyhedsbreve
Redaktionen anbefaler
SENESTE INDBLIK
Erhverv

»Jeg har aldrig været så bange i mit liv. Alt blev taget fra mig«

En dag for fem år siden blev spekulanten Tom Hougaard ramt af historiens måske mest overraskende og voldsomme markedskollaps. På få minutter forduftede hele formuen. Læs hele fortællingen.
MEST LÆSTE INDBLIK
 1. 1
  »De klippede håret af hende og tvang hende til nøgen og kronraget at promenere sin skam«
  I dag er det 70 år siden Danmark blev befriet. Det udløste dage med ubeskrivelig lykke. Men også uforløst ...
 1. 2
  »Jeg har aldrig været så bange i mit liv. Alt blev taget fra mig«
  En dag for fem år siden blev spekulanten Tom Hougaard ramt af historiens måske mest overraskende og voldsomme ...
 1. 3
  Overfald og flækket læbe blev Topgear-flabens sidste skandale
  Det var langt fra første skandale, da Jeremy Clarkson en sen aften i marts overfaldt sin producer. Men det blev ...
International

»Lidelsen binder tusinde gange stærkere sammen end lykken«

I et billedskønt landskab voksede Ravensbrück frem i 1939, en koncentrationslejr opført kun til kvinder. Fanger blev udsultet, gasset, og lejrens læger udførte medicinske forsøg og tvangssteriliseringer af piger ned til 10 år.

Indland

Bosnisk kampvognsslag ændrede Danmark: Fra fredsdue til bøllebank

Hvorfor gik Danmark på få år fra at prædike antikrig og atom-nedrustning til at være et af Natos mest tro og krigsklare lande?

International

Genmanipulerede selvmordsmyg skaber debat i Florida

En borgergruppe protesterer over planer om at udsætte millioner af gensplejsede myg i et af USA’s mest populære feriesteder.

Premium Tophistorier
Indland

Thornings tal til eftertjek: Regeringen halter på flere punkter

På flere punkter har regeringen ikke indfriet sine egne ambitioner, viser en gennemgang af ni centrale mål fra regeringsgrundlaget.
Kultur

Overfald og flækket læbe blev Topgear-flabens sidste skandale

Det var langt fra første skandale, da Jeremy Clarkson en sen aften i marts overfaldt sin producer. Men det blev den sidste. Læs hele historien om den kontroversielle Topgear-vært.

»En idiot af en sergent beordrede os til at børste deres kønsdele og bryster«

Som medlem af Den Danske Brigade deltog Herbert Krogmann i befrielsen af Danmark. Og det var ikke kun jubelscener, brigaden blev kastet ud i.

Regeringens krav om 10 timers arbejde gælder kun 246 flygtninge

Kun en brøkdel af de 9.132 flygtninge og familiesammenførte på kontanthjælp er omfattet af regeringens minimumskrav om arbejde.

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
Premium nyhedsbreve
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her