*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

fredag 26. december 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten

Moralens vogtere

Indblik 04.02.2001 kl. 01:00

Seks danske militærpoltifolk skal holde justits med 320 danske FN-soldater i Eritrea. Det er forbudt at drikke alkohol i byen og "fraternisere" med lokalbefolkningen. Og sengetiden skal holdes!

Af HENRIK THOMSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejder

Asmara

Nogle mennesker indbyder bare ikke til diskussion. De udstråler en autoritet, som man enten skal være meget fuld, meget tosset eller begge dele for at anfægte.

Lars Hasselager og Lars Mørk tilhører klart denne kategori.

Deres opgave er - sammen med fire andre militærpolitifolk - at holde orden blandt de 320 danske FN-soldater i Eritrea.

Nogle vil måske misunde dem tjansen - tænk at få penge for at køre fra værtshus til værtshus for at se efter, om danskerne nu også overholder de ret stramme regler, som kontingentchefen har dekreteret.

Men enhver med fortid i forsvaret vil vide, at MPerne udgør et evigt hadeobjekt for menige soldater. Også de danske MPer i Eritrea må lægge øre til en del gloser uegnet til offentliggørelse i en avis, der kunne falde i barnehænder. Generelt er tonen dog kammeratlig, men det ligger i MP-jobbet, at man aldrig bliver helt populær - og at man heller ikke skal være det.

Mens resten af styrken kan hygge sig sammen over en øl i messen, så holder MPerne sig væk. De kan ikke blive bonkammerater med soldaten, som måske i morgen skal noteres for en trafikforseelse eller kommer i slagsmål inde i byen.

Mange fristelser

Nok er Asmara - Eritreas hovedstad, hvor det danske kontingent har base - ikke en metropol, men fristelser - dem er der mange af. Nogle på flasker, andre er udstyret med meget, meget lange ben. FN-soldater fra andre lande har allerede opnået et tvivlsomt ry i lokalbefolkningen, men sådan skal det ikke gå danskerne, har chefen, oberstløjtnant Peter Kølby Pedersen, bestemt.

Derfor er reglerne - i hvert foreløbig - stramme: Byture foregår i uniform og under kommando (der er altid én, der bestemmer), der må ikke drikkes alkohol, og der må ikke fraterniseres med civilbefolkningen. I det sidste ligger, at kontakten med eritreanerne ikke må gå videre end til udveksling af høfligheder.

På fortovet går man højst to ved siden af hinanden, så andre kan passere, uden at føle sig truet. Og alle skal være hjemme senest klokken 23.

Ingen danskere - ud over MPerne - må bære våben i byen. Og MPerne kun, fordi de skal kunne hjælpe de danske soldater ud af vanskeligheder.

Med pistol i bæltet

Hver aften ruller en MP-patrulje af sted fra danskernes lejr for at observere, om chefens regler nu også bliver overholdt.

Således er Lars Hasselager og Lars Mørk - ulasteligt uniformeret og med pistol i bæltet - sammen med deres kolleger blevet en del af Asmaras tilbagelænede aftenliv.

Selv på en almindelig hverdagsaften vrimler det med mennesker på hovedgaden. Cafeer, restauranter og barer er fyldt til sidste plads, men for de danske MPer begynder rutinen med en fodpatrulje op og ned ad hovedgaden.

Især Lars Hasselager - med 196 centimeter under sin kronragede isse - skiller sig ud i mængden. Men der er smil overalt; smil, der bliver gengældt fra danskerne. Der er lidt panserbasse og Ib Schønberg over hele sceneriet.

MPerne har kun myndighed over FN-soldaterne, og de blander sig ikke i de lokales sager. Ligesom Eritreas politistyrke lader MPerne passe deres arbejde. Der findes en gensidig respekt.

Det er først i en af sidegaderne, at MPerne finder noget at observere. En dansk FN-bil holder ved kantstenen. Den skal være korrekt aflåst - og det er den. Chaufføren og hans passager spottes - korrekt uniformeret - ved et bord i en overfyldt restaurant. Lars Mørk stryger den blå baret, går indenfor og siger godaften. Ingen af de to lugter af spiritus, der er cola i glassene. Alt i orden. Smil og farvel.

Der hele kan virke lidt barnligt bussemandsagtigt, men Lars Mørk påpeger, at en ulastelig opførsel skaber en respekt, som er helt afgørende i samspillet med civilbefolkningen.

»Egentlig handler det om at bruge sin sunde fornuft. Længere er den ikke,« siger Lars Mørk.

Gennem de mørkere og mørkere sidegader går det forbi småbeværtninger som Alba Bar, Sahel Bar - hvor lyset er grønt - Kennedy Bar og Africa Bar. Mange steder kender danskerne dørmændene. Der bliver hilst på, og hvordan går det i aften, tak det går fint.

Så er det tilbage i bilen og rundt til de potentielt vildere natklubber, hvor der dog i aften er stille og roligt og tid til en sludder. En enkelt bar - på Tourist Hotel - er forbudt for danskerne, fordi de langbenede kvinder dér så tydeligt har kommercialiseret deres venlighed. Så de to gange Lars må lige forbi og kontrollere, at danskerne nu også respekterer forbudet - og det gør de.

Udenfor bliver der lige tid til at kontrollere en FN-bil, hvor fører og passager må identificere sig og have en lille tilrettevisning på grund af en lygtefejl.

I det hele taget vil MPerne hellere håndtere en lille forseelse med en kritisk bemærkning frem for rapporter og formalia.

Danskerne i trafikken

Den tungere del af MPernes arbejde drejer sig om danskernes opførsel i trafikken. FN-soldaterne skal overholde Eritreas færdselsregler - så den har MPerne sat sig ind i. Et par enkelte trafikuheld har der været, og her er det MPerne, der skriver rapport.

Når en MPer nu ikke må tage del i lejrlivets mere festlige sider, hvad gør han så? Jo, som de eneste danskere har MPerne lov til at hygge sig i byen i civil.

»Vi er kendte ansigter i uniform. Det er vigtigt, at folk i Asmara også ser os som ganske almindelige mennesker,« siger Lars Mørk.

henrik.thomsen@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
Redaktionen anbefaler
SENESTE INDBLIK
Indblik

Stor guide: Her finder du den perfekte mikrobil

Uha, det er svært at finde positive sider ved markedets ringeste mikrobil. Vi uddeler stjerner til 13 af de mindste på det danske bilmarked. Forskellen vil overraske de fleste.
International

Øjenvidner til historien - Verden i 2014

2014 har været et sjældent dramatisk år på den globale scene. Vi giver dig de største og bedst fortalte historier fra JP's korrespondenter.
MEST LÆSTE INDBLIK
1
Husker du henrettelsen af Ceausescu?
Juledag for 25 år siden blev Rumæniens diktator og hans kone likvideret. Læs Jyllands-Postens reportager fra dengang.
2
»Det er dødens by. Der er intet tilbage. Alt er ødelagt«
Fra arkivet: Læs Jyllands-Postens mest gribende reportager fra den store tsunamis horrible ødelæggelser 2. ...
3
Stor guide: Her finder du den perfekte mikrobil
Uha, det er svært at finde positive sider ved markedets ringeste mikrobil. Vi uddeler stjerner til 13 af de mindste ...
Sport

»Jeg skal ud, inden jeg fylder 18«

Kapitel 2: Fodboldtalentet Mathias Bonde blev synet i et år af otte forskellige eksperter, inden PSV Eindhoven besluttede sig: Ham vil vi gerne investere i.
International

På krigens første juledag skete noget magisk

Første Verdenskrig er bedst kendt for sine rædsler og for blodbadet. Men julen 1914 bliver husket for noget ganske andet.

Erhverv

Mød den danske Mr. McKinsey

»Vi«. Det siger han igen og igen. Kun sjældent dukker et »jeg« op i talestrømmen. Vi er McKinsey. The Firm. Men den 46-årige Søren Fritzen er heller ikke selv hvem som helst.

Indland

Trendekspert: Køb-og-smid-væk kulturen vil dø

Tigerbutikker og tre T-shirts for en hund er snart kun at finde i historiebøgerne. Trendekspert Anne Lise Kjær har kortlagt de vigtigste strømninger og udfordringer frem mod 2030.

Premium Tophistorier

Danskerne vil ikke have døtre muslimsk gift

En muslimsk svigerdatter er mere acceptabel for danskerne end en muslimsk svigersøn, viser en meningsmåling.

Dansk design jagter global vækst

Flere brancher og eksperter ser mulighed for at øge den danske designeksport.

OW Bunkers børschok: »Sælg alle aktier«

OW Bunker var gået på børsen med bragende succes. Men hos SEB voksede chefporteføljeforvalter Carsten Dehns skepsis.

Film skal være en leg uden mobning

Skuespilleren Jesper Christensen har instrueret de tre første afsnit af anden sæsons ”Arvingerne”. Han har været glad for at arbejde med et hold af fagfolk, som alle sagde deres mening. Det er kun Ole Bornedal, der kan det hele, siger han.

Kolofon

Ansv. Chefredaktør

Jørn Mikkelsen

Digital Mediedirektør

Jens Nicolaisen

Premiumredaktør

Viggo Lepoutre Ravn

Netannoncer

Eric Philippe Jonsen

Følg JP
Adresser

Jyllands-Posten

Grøndalsvej 3

8260 Viby J

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Fax.: 87 38 31 99

Jyllands-Posten

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Danmark

Tlf.: 87 38 38 38

Send Pressemeddelelse

Servicer
JP Deadlines
Et prioriteret udvalg af redaktionelt indhold med fokus på baggrund og perspektiv.
© Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret. Læs om reglerne her